Παλιές γειτονιές και παραδοσιακά σπίτια στη Νάουσα

Από: ομάδα Δρόμοι της Νάουσας

Οι γραφικές γειτονιές σε συνδυασμό με τα βαθύσκιωτα δρομάκια  δίνουν στην πόλη της Νάουσας έναν αέρα άλλης εποχής. Οι παλιές γειτονιές της Νάουσας -με τα έστω και λίγα πια παραδοσιακά σπίτια που διατηρούνται- εμφανίζουν μια διαφορετική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που είναι άξια θαυμασμού, έχουν το δικό τους ιστορικό βάρος και τραβούν ακόμη και σήμερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Κάποιες από τις γνωστότερες γειτονιές είναι τα Μπατάνια τα οποία πήραν το όνομά τους από τα πολλά μπατάνια που υπήρχαν στην περιοχή δηλ. τις υδροκίνητες μηχανές για την κατεργασία των μάλλινων υφαντών. Είναι η συνοικία που αγκαλιάζει τη ροή του ποταμού που διατρέχει τη Νάουσα από την αριστερή του πλευρά και φτάνει μέχρι τους Στουμπάνους. Οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύτηκαν την αφθονία και τη δύναμη του νερού και έστησαν τις επιχειρήσεις τους δίπλα στο ποτάμι. Κυρίως ήταν νεροτριβές, αλλά υπήρχαν και υδρόμυλοι (αλευριού ή σουσαμιού). Γνωστότεροι ήταν του Μάκη -που σήμερα στεγάζει το σύλλογο Γενίτσαροι και Μπούλες- και του Ράιου.

Άλλη μια γειτονιά είναι αυτή της Πουλιάνας που εκτείνεται από τη δεξιά ροή της Αράπιτσας προς τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την οδό Γκαρνέτα. Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια είναι γνωστή και για τους παραδοσιακούς υδρόμυλους οι οποίοι έχουν σταματήσει να λειτουργούν και σήμερα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν ως μουσειακοί χώροι. Δεν διαθέτει πεζοδρόμια και είναι πλακοστρωμένη, οπότε διατηρεί ακόμα τη γραφικότητά της. Τα σπίτια στις δύο αυτές συνοικίες είναι μεγάλα, αρχοντικά, μαρτυρούν τον πλούτο μιας άλλης εποχής και διαθέτουν αποθήκες που παλιά χρησίμευαν ως επαγγελματικοί χώροι και εργαστήρια (αλευρόμυλοι, σησαμελαιοτριβεία, υδροκόπανοι κ.α.). Ακόμη χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους είναι ότι έχουν εσωτερικές αυλές που οδηγούν σε άλλα σπίτια που βρίσκονται χτισμένα εντός. Πιο αντιπροσωπευτικά σπίτια της περιοχής αποτελούν το σπίτι-μύλος του Ματθαίου και το σπίτι του Μούγγρη.

Τέλος, παλιά γειτονιά αποτελούν και τα Αλώνια, μια περιοχή με πιο λαϊκά σπίτια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του 3ου δημοτικού σχολείου Νάουσας, της οδού Ανταρτών και της εκκλησίας του Αγίου Θεοφάνους. Εδώ τα σπίτια είναι πιο φτωχικά και στενά, με εσωτερικές και πάλι αυλές που οδηγούν σε άλλα σπίτια που δεν έχουν έξοδο στο δρόμο και βοηθητικά κτίσματα όπως αποθήκες και στάβλους.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s